Hulpgids voor eerstejaars – wat staat je te wachten?

Je hebt net je diploma gehaald, dat even flink gevierd met je vrienden en je ingeschreven voor een nieuwe studie. Tijdens de introductiedagen krijg je ook nog wat informatie over studentenverenigingen. Ontgroening? Neemt dat veel tijd in beslag? Alleen maar feesten? Er zijn heel wat vooroordelen die eerstejaars studenten over studentenverenigingen hebben. En daarom sluiten ze er niet bij aan. Zonde! Want niet alle verenigingen zijn hetzelfde.

Een avond bij Via Fidei

Hoe is het nou echt als eerstejaars op een vereniging? Wat staat je te wachten en ben je wel goed genoeg voorbereid? Melanie neemt je mee tijdens haar eerste avond op Via Fidei.

“Ik was al even lid van een vereniging, dus helemaal nieuw was het niet voor me. Maar toch, de stap om alleen naar een vereniging toe te gaan waar je niemand kent, is nog best wel groot. Ik was net drie dagen verhuisd en toen al besloot ik Via Fidei op te zoeken.

Waarom Via Fidei?

Waarom? Ik heb mensen om me heen nodig en Via Fidei leek een leuke groep christelijke studenten waar ik me wel bij aan wilde sluiten. Dat ‘leuke’ had ik toen natuurlijk nog niet ervaren, dus de eerste avond was het even afwachten of dat gevoel ook echt waar zou worden gemaakt.

Ik zocht op Google Maps de Ontmoetingskerk op en zoals waarschijnlijk een groot deel van de sjaars had, verdwaalde ik de eerste keer (nu gebeurt het nog wel af en toe hoor, dus misschien ligt dat meer aan mij dan aan sjaars-zijn). Uiteindelijk kwam ik wel bij de kerk aan en stond Via Fidei klaar met het eten (uhm-uhm). Nu zal je wel denken, zó dat is een luxe.. maar dit is natuurlijk het perfecte plaatje. Meestal is het eten later klaar en als sjaars heb je het ultieme voorrecht om al de borden en het bestek weer spik en span te maken. Dit was de eerste avond dat ik er was nog niet besloten, dus ik kon nog even heerlijk genieten van een avondje vrij zijn.”

Café Jacks

Wat is een verenigingsavond zonder Jacks?

“Na het eten gingen we met z’n allen naar de andere zaal om een spel te doen die werd voorbereid door een commissie. Er zijn verschillende commissies bij Via Fidei, zodat iedereen zijn of haar talenten kan inzetten voor de vereniging. Ik weet nog dat er een soort ‘Ik hou van Via Fidei’ werd gedaan met verschillende spellen waarbij je de vereniging beter leerde kennen. Op dat moment kende ik nog niemand, maar dat veranderde al snel. Maar hoe moet je als eerstejaars nou antwoord geven op vragen over de vereniging? Tsja.. ik deed m’n best.

Verder was het een leuk spel. Het was leuk om de vereniging gelijk fanatiek bezig te zien. Na afloop van het spel heb ik ook nog de borrel van Via Fidei meegemaakt. Want wat is een verenigingsavond zonder Jacks? Café Jacks is een spelletjescafé en het stamcafé van Via Fidei. Ook tijdens het borrelen was het enorm gezellig en heb ik kennis gemaakt met iedereen. Daarna ben ik nooit meer weggegaan.

Hoe overleef ik mijn eerste avond bij Via Fidei?

Ik heb het overleefd, maar hoe overleef jij nou je eerste avond op Via Fidei als eerstejaars? Het belangrijkste is dat je je thuis voelt en jezelf kunt zijn. Maar speciaal voor de eerstejaars die zich graag al willen verdiepen in Via Fidei, hier een eerstehulpgids voor jouw eerste avond.

1. Be on time

Dat klinkt natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je te laat komt is er nu een regel dat je moet wachten op de volgende laatkomer totdat de deur wordt geopend. Om te voorkomen dat je straks heel lang staat te wachten, is het daarom een beter idee op tijd te vertrekken en rekening te houden met eventueel verdwalen. Maarja.. dat is een tip, in de praktijk weet ik wel dat het vaak anders uitvalt. Want de locatie zoeken voor de eerste keer is altijd moeilijk.

Ps. wees ook niet te vroeg, want we kennen hier wel het Brabants-kwartiertje..

2. Praat lekker mee

Gewoon meepraten, al heb je geen idee waar het over gaat. Je leert vanzelf waar alle woorden voor staan en je zult zien dat je na een paar weken al mee kunt praten. Zo niet, dan word je als eerstejaars goed geïnformeerd tijdens de infoavonden en natuurlijk tijdens het introweekend.

3. Afwassen …

Ja ja, dat afwassen is toch wel een dingetje. Als eerstejaars ben je verplicht om af te wassen, maar als je voor het eerst komt kijken dan word je nog even uitgesloten van deze regel. Maar het wordt natuurlijk altijd gewaardeerd als je meehelpt.

Dus niet bang meer? Tot snel bij Via Fidei!

Vergelijkbare berichten