Wat is brassen binnen de vereniging en hoe bras je?

Brassen, een typisch studenten dingetje. Maar hoe gaat zoiets er aan toe? Wat is het? En kan jij ook gaan brassen? Via Fidei legt uit!

Wat is brassen?

Brassen wijst eigenlijk op het stelen van een object van een andere vereniging of verenigingshuis. Vaak gebeurt het tussen verenigingen, maar sinds kort ook binnen onze eigen vereniging! In deze blog vertellen we hoe een brasactie tussen verenigingshuizen er aan toe gaat.

Brasobjecten

Sinds een tijdje hebben wij ook brasobjecten binnen de vereniging. Elk verenigingshuis, ook wel kast genoemd, heeft een object in haar bezit dat die kast beschrijft.

Momenteel zijn er binnen de vereniging een kwast, een pannetje, een kompas en een discobal verdeeld over de huizen. En wie weet wat er in de loop der jaren allemaal nog bijkomt!

Doel van brassen

Het doel van de brasobjecten? Een beetje spanning en sensatie binnen de vereniging. De bedoeling van zo’n object is dat het gestolen kan worden uit een verenigingshuis. Deze diefstal is vervolgens een goed excuus om weer eens met elkaar te borrelen en de objecten weer uit te wisselen. Afgelopen week werd het eerste object gestolen, wat verrassend makkelijk ging…

Hoe het eerste brasobject gestolen werd..

Eens in de twee weken houden we kring, oftewel een Bijbelstudie bij een van de verenigingsleden thuis. Vorige week was er kring op kast KN13 (Korte Nieuwstraat), waar de discobal lag. Loise en Erik-Jan dachten als bewoners van de KN13 de discobal goed verstopt te hebben, maar niets bleek minder waar. Tijdens het afwassen zocht Henrieke naar een theedoek. Tijdens haar zoektocht zag ze opeens iets glinsteren. Haar ogen werden groot. Het was de discobal! Ze keek snel om zich heen en wachtte tot Erik Jan naar buiten ging om te roken. Ze vertelde Collin over haar vondst en snel verstopte hij hem in zijn tas. De eerste brasactie is een feit!

Maar er gebeurde meer..  

De volgende dag kwam Erik-Jan op Chez Jacques, ook een verenigingshuis. Chez Jacques had een pannetje als brasobject. Nietsvermoedend zocht Erik Jan een pan in de kast. En wat stond daar? Het brasobject! Alsof het niet op zou vallen tussen het andere keukengerei.. Toen de Chez Jacquers achter hun mobiel gekluisterd waren, griste hij de pan mee en fietste naar huis. Zijn brasactie maakte hij later bekend via een snapchatfilmpje. Dat ging haast net zo makkelijk als op de KN13!

En nu?

Resultaat: Chez Jacques heeft het brasobject van Korte Nieuw, maar Korte Nieuw inmiddels ook het object van Chez Jacques. De afspraak is dat degene die brast binnen 24 uur een zogenaamde braseis stelt aan de tegenpartij. Zo kreeg Korte Nieuw netjes binnen de tijd een mail met de eis om binnenkort aanwezig te zijn op de borrel. Hier moeten beide kasten 10 minuten speechen, vervolgens het verenigingslied zingen en daarna amicitia drinken (drinken op de vriendschap). Deze borrel vindt plaats op ‘neutraal terrein’, zoals Chez Jacques dat mooi noemde in hun eis en dat neutrale terrein is in dit geval de VDV (verenigingshuis), die de kwast als brasobject in haar bezit heeft!

De borrel wordt vast een gezellige avond, waar we op een vriendschappelijke manier de brasobjecten weer uit kunnen wisselen. Want wat is Chez Jacques zonder pannetje en wat is KN13 zonder discobal? En dan is daar de grote vraag: welke kast is de volgende?

VDV heeft immers ergens nog een kwast liggen en ook Noordstraat heeft het kompas tot nu toe goed weten te verstoppen.

Wie zou de volgende zijn? Wie durft het om zich op onbekend terrein te begeven en op zoek te gaan naar het brasobject van een andere kast?

Brasobject van Chez Jacques, gebrast door Korte Nieuw

 

Vergelijkbare berichten