Wat is een Dies Natalis? En hoe gaat zo’n Dies eraan toe?

Dies Natalis is Latijn voor ‘verjaardag’. Want tijdens een Dies Natalis vieren we de verjaardag van de vereniging! Hoe gaat het er aan toe? Wat gebeurt er als je straks met je goede gedrag een date en de mooiste kleren hebt geregeld? 16 maart breekt aan..

Daar sta je dan. De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier. De Dies Natalis. Ben je er klaar voor? Kun je dat ooit echt zijn?

Het is de dag van de Dies Natalis van Via Fidei. De jurken van de vrouwen worden opgehesen en de strikjes van de mannen worden rechtgezet. Je kunt een wijde variatie aan kledij ontdekken: de man heeft een klassiek rokkostuum, ook wel pinguïnpak genoemd, en de vrouw verschijnt in het openbaar met een lange jurk waar je ‘u’ tegen zegt. En wellicht ligt er ook een beetje druk op de schouders van een aantal leden, want hé, deze dag vereist toch heel wat voorbereiding. De man die peentjes zwetend, omdat hij het niet kan laten toch een beetje indruk te maken op zijn potentiële toekomstige galadate, een blauwe brief schrijft naar de vrouw. De vrouw springt, hopelijk, een gat in de lucht, omdat ze een prachtige blauwe brief op de deurmat ziet liggen. Ze gaat gelijk in actie om een roze brief terug te sturen en de man uit te nodigen voor een theedate. Op de theedate zal blijken of het alleen een gezellige galadate wordt of dat er meer in zit ;).

Maar deze voorbereiding valt natuurlijk in het niet in vergelijking met de dag zelf. Want daar sta je dan te wachten op station Tilburg centraal in je pinguïnpak of galajurk. Samen met nog 40 andere koppels. Je wordt in passend vervoer, vaak een schitterende Arriva bus, naar de locatie geleid waar de fotograaf al staat te springen om alle koppels, verenigingsfamilies en verenigingshuizen op de foto te zetten.

Het diner
Als dit schouwspel voorbij is, word je naar een prachtig gedekte tafel geleid, waar je met meestal 3 andere koppels, een heerlijk diner mag meemaken. Onder het genot van goed gezelschap, heerlijke wijntjes, een verrukkelijk driegangenmenu en tussen de gangen door enerverende speeches van broeder- en zusterverenigingen, breng je de avond op een fabuleuze wijze door. Gelukkig is er een tafelpraeses aanwezig, die alles ook nog eens in goede volgorde laat verlopen. Je hoeft dus werkelijk aan niets te denken. Alhoewel. De etiquette mag je niet vergeten! Want hoe heurt het eigenlijk? Laat je losbandige studentengewoontes gaan en gedraag je als een echte heer of dame.

De ALV
Dan is het moment aangebroken van de Amicitiapauze en de ALV. Hier voel je je weer 100% student, want bij de Amicitiapauze wordt er, onder het genot van port, gedronken op de vriendschap. Iedereen krioelt door elkaar om te toosten op de vriendschap, een mooi gezicht. Vervolgens voel je je nog meer student omdat je plotseling middenin een Algemene Leden Vergadering van C.S. Via Fidei valt. Althans, een simulatie ALV. Tijdens deze ALV komt er een Bestuursoptreden, een eerstejaarsmomentje, een bedankje voor de Diescommisie en er wordt nog slap geouwehoerd.

The ‘Happily ever after..’
Na dit zogenaamde ‘formele’ gedeelte, trek je je jas aan om samen met je partner naar de afterparty te gaan van de Dies Natalis. Daar zal ik kort over zijn. Het ontbreekt daar aan gezelligheid zeker niet, want bij Via Fidei bouwen we mooie feestjes. Oh en dansen is gratis!

Na deze legendarische avond begeef je jezelf naar huis. Je duikt je mand in en bedenkt wat voor heerlijke dag je hebt gehad ter gelegenheid van de verjaardag van die mooie vereniging: C.S. Via Fidei. Hoera!

Amice van Westen Junior     Volg Via Fidei op Facebook en Instagram

Dies Natalis Via Fidei studentenvereniging