Liften met Via Fidei: Eva deelt haar ervaring

De meest wilde verhalen gaan rond over het liften met Via Fidei. Een soldaat die net terug komt van een date, een vrachtwagenchauffeur die je de oren van het hoofd praat en een zakenman die het stiekem een beetje eng vindt om je mee te nemen. Om over verdwalen en afdwalen nog maar niet te spreken.
Als er bij Via Fidei gepraat wordt over liften, hoor je kreten als:

 

“Liften MOET je echt meemaken”

“Liften met Via Fidei is geniaal”

 

Al die geruchten rondom het liften, wilde ik zelf ook wel eens meemaken! En daarom ben ik, Eva, dit jaar voor het eerst mee gaan liften. Spannend! Ik vertel je mijn verhaal.

Wat is liften bij Via Fidei?

Het idee is dat je samen met een verenigingsgenoot zo snel mogelijk aan komt op de bestemming. Die bestemming wordt pas de avond van tevoren bekend. Je mag uiteraard geen gebruik maken van openbaar vervoer en moet al liftend de route afleggen. Meereizen met andere mensen dus.

De eerste lift

De avond voor de dag van vertrek kregen we de locatie te horen tijdens een borrel. Het werd Nancy in Frankrijk! We hebben de borrel maar niet al te lang laten duren, want de volgende dag moesten we om 5 uur ons bed uit.

Toen de wekker ging was ik gelijk klaarwakker. Ik begon mijn tas in te pakken alsof ik op een schoolreisje ging, inclusief pakjes drinken. Om 6 uur vroeg in de ochtend stonden we met 10 mensen op Tilburg Centraal. Klaar om op zoek te gaan naar de eerste lift. “Veel succes allemaal en tot in Nancy!”

Ik reisde samen met Collin en we besloten naar een tankstation dichtbij de snelweg te lopen. Daar hoopten we onze eerste lift te vinden. We vonden dit een prachtig idee van onszelf. Blijkbaar vonden onze tegenstanders dit ook want uiteindelijk stonden we daar weer met 10 man op zoek naar een lift. Oeps!

Terwijl we daar met een grote groep stonden, begon het te regen en waaien. Kleumend stonden we daar. Uiteraard kregen uitgerekend wij pas als laatste een lift.

Maar met die lift hadden we wel gelijk raak. We konden met een vriendelijke Poolse meneer gelijk tot Maastricht meerijden. Bij dat tankstation kon een oudere vrouw ons verder helpen tot na Maastricht. Ze vertelde: “In mijn studententijd liftte ik ook veel. Daar heb ik wel echt mooie herinneringen aan!”

Een wijze les

Goed, inmiddels wilden wij verder reizen naar Luxemburg. En beste lezers, nu wil ik je iets belangrijks leren. Zoals je wellicht weet bestaat er zoiets als Luxemburg de stad en natuurlijk Luxemburg het land. Ik adviseer je om duidelijke afspraken te maken met de bestuurders waar ze precies heen gaan. Als lifter wil je naar Luxemburg stad, waar je kan worden afgezet bij een tankstation langs de snelweg, zodat je weer door kan. Niet naar een winkelcentrum in Noord-Luxemburg, waar je blijkbaar heel goedkoop shag kan halen. De twee mannen die dit elke 8 weken doen ben ik nog steeds dankbaar, omdat Collin en ik dankzij hen erachter zijn gekomen dat reizen met de bus en trein in Luxemburg helemaal niet duur is. Sterker nog, voor 2 euro kun je 2 uur lang reizen door heel Luxemburg.

Uiteindelijk is het goed gekomen en zijn we bij een tankstation net na Luxemburg-stad beland. Dit heeft ons een busrit, treinreis, wandeling van drie kwartier en het schenden van bepaalde regels gekost, maar het is ons gelukt.

Vanaf dat tankstation was er een heel aardig gezin die zo enthousiast was dat ze wel drie kwartier wilde omrijden om ons naar Nancy te brengen. En ten slotte hebben we het laatste half uur wandelend afgelegd om bij het hotel te komen. Ondanks al onze inzet, kwamen we als laatste aan. Sterker nog: toen wij om 18.00 uur aankwamen, werd het winnende stel net wakker van een middagdutje..

Wat vond ik ervan?

Het was een geweldige ervaring en ik had het voor geen goud willen missen. Omdat je nu waarschijnlijk diep onder de indruk bent van onze heenreis, bewaar ik de terugreis voor een andere keer. Want we moesten natuurlijk ook weer liftend naar huis! Maar dat, lieve kinderen, dat is weer een heel ander verhaal..

 

Vergelijkbare berichten