Quarantaine met God Bijbelstudie Afbeelding | Via Fidei

Quarantaine met God

De afgelopen week zaten Jasper, Noah en Marjolein in quarantaine. Vervelend, zou je denken! Toch kijken ze alle drie positief terug op de quarantaine. Het was voor hen een waardevolle tijd, omdat ze bewuster de tijd namen voor God. We vroegen hen naar hun motivaties en ervaringen!

Waarom koos je ervoor om quarantaine met God door te brengen?

Noah: “In het normale drukke leven is het soms moeilijk om bewust tijd voor God te nemen. Ik had door quarantaine ineens veel meer tijd, en dus besloot ik die tijd juist te gebruiken om God op te zoeken. Nu had ik veel meer tijd om me te verdiepen in Zijn Woord dan ik anders zou doen, een mooie kans dus om Hem beter te leren kennen.” Noah voegt lachend toe dat deze keuze het ook vooral een stuk minder saai heeft gemaakt: de avonden vlogen bijvoorbeeld voorbij door de Bijbelstudies die het drietal dan met elkaar deed.

Hoe hebben jullie je quarantaine met God ingevuld?

“We hebben meer tijd gemaakt voor God door meer tijd te nemen voor Bijbellezen en gebed. Absoluut niet de hele dag door hoor, maar gewoon vaker dan we normaal zouden doen”, legt Marjolein uit. Zo luisterde Noah elke dag de podcast Eerst Dit om daarover verder te denken, heeft Jasper gevast en zich met veel preken en studies verdiept in Romeinen, en ging Marjolein consistenter door met haar leesplan. Ook kwamen de drie online bij elkaar voor Bijbelstudies. Jasper: “We hebben met elkaar het Bijbelboek Galaten helemaal uitgeplozen. We kwamen elke dag online bij elkaar om een hoofdstuk te bespreken. We stonden dan bij elk vers stil, wat uiteindelijk tot hele mooie inzichten heeft geleid.”

Waarom hebben jullie elkaar online opgezocht tijdens de quarantaine, en wat leverde het op?

Marjolein: “Ik weet uit mijn ervaringen bij Via Fidei dat het super waardevol kan zijn om met elkaar over de Bijbel te sparren, in plaats van er alleen maar zelf over na te denken. Galaten is een vrij ingewikkeld boek af en toe. Als ik dat alleen had gelezen, was ik er denk ik gefrustreerd over geraakt, omdat ik veel niet zou snappen. Omdat we nu elk vers diepgaand bespraken, hadden we uiteindelijk het idee veel ervan wel te begrijpen.” Noah noemt dat het ook erg fijn was om een heel Bijbelboek in zo’n snel tempo te lezen (al duurde elke bespreking van een hoofdstuk zo’n 2 uur), omdat je er dan helemaal in zit en de inzichten daardoor beter blijven hangen.

Wat heeft het meeste indruk op je gemaakt?

Jasper: “De rust en vrede die het geeft om met God bezig te zijn, en de inzichten die het geeft als je intensief de Bijbel leest!”. Noah beaamt dit en legt uit dat hij vooral veel inzichten heeft opgedaan over de Bijbel en hoe bijzonder dat boek in elkaar zit. In Galaten komt bijvoorbeeld het verhaal van Sara en Hagar uit het Oude Testament terug, waardoor ineens blijkt dat er een hele diepe betekenis achter dat verhaal zit. Marjolein voegt toe: “Inderdaad, en dat God door de Bijbel en onszelf heen werkt om ons dingen te leren. Als je meer tijd voor Hem maakt (alleen of met elkaar), heeft Hij ook veel meer mogelijkheid om tot je te spreken, dat heb ik wel gemerkt. Ik voelde me meer verbonden met God, dus ik hoop dat ik dat kan vasthouden nu de quarantaine voorbij is.”

Gaan jullie hier nog mee door na de quarantaine?

Noah: “Zeker! Inmiddels zijn er een paar mensen bij ons aangesloten voor de Bijbelstudies. We hebben nu het plan weer een nieuw Bijbelboek te gaan lezen in dezelfde vorm. God werkt op bijzondere manieren; uit zoiets naars als een quarantaine zijn mooie blijvende dingen ontstaan, die we anders niet hadden bedacht!”

Zou je het anderen aanraden om hun quarantaine met God door te brengen?

In koor antwoordt het drietal “sowieso!”. Noah legt uit dat het in quarantaine tijd nu eenmaal makkelijk is om tijd te maken voor God omdat je minder druk bent. Wat dat betreft, is het dus een superfijn moment om eens te ervaren hoe het is om meer tijd met God door te brengen, wat dan inspiratie geeft voor in het normale leven. Jasper en Marjolein antwoorden dat het echt helpt om te groeien in je relatie met God, omdat je veel tijd hebt voor persoonlijke reflectie. “Het is wel een bewuste keus die je moet maken, maar wel een keus die ik sowieso zou aanraden”, voegt Noah toe.

Vergelijkbare berichten